|
Vařte s Romano hangos
Plněné papriky
Plněné papriky nemusíme dlouze představovat. Je to výborný pokrm, který se skládá ze zelených paprik, mletého masa a rajské omáčky.
Klasická náplň je mleté vepřové a hovězí maso. Chutnější je náplň jen z libového vepřového masa. Dietnější je náplň z kuřecího masa.
200 g mletého masa, sůl, pepř, strouhanka, vejce, špetka vegety, 4 zelené papriky; na omáčku: olej, cibule, 2 větší konzervy rajského protlaku, kečup, sůl, pepř, hladká mouka, máslo.
Umyté a na kousky nakrájené maso umeleme, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, vejce, špetku vegety, koření a promícháme.
Z umytých paprik odstraníme semena tak, aby papriky byly zcela duté. Lusky naplníme připravenou směsí, klademe na cibuli zpěněnou na oleji a podlejeme vodou. Necháme 1 – 3 hodiny dusit. Podušené papriky přeložíme do misky a připravíme rajskou omáčku. Do základu z dušení přidáme rajský protlak, trochu kečupu a necháme přejít varem. V misce rozmícháme trochu hladké mouky s vodou, kterou vlejeme do omáčky. Dobře provaříme. Cedníkem omáčku prolisujeme a vložíme do ní naplněné papriky. Omáčku můžeme zjemnit máslem a papriky v omáčce prohřejeme.
Příloha: rýže, houskový knedlík, brambor, dokonce i různé druhy těstovin, chléb.
Pherdžarde papriki
Pherdžarde papriki na musaj te phenel soda hin. Hin oda lačho chaben, savo pes tavel le paprikendar, meľimen masestar, he la paradajkovo omačkathar. Smačneder plnina hin meľimen mas balane masendar savo šuko. O nasvale manuša, rado avena kale chabeneske, savo pes tavel le žeľene paprikendar. Del le chabenes lačho šmakos.
4 želene papriki, 200 g meľimen mas, olejis, purum, paradajkovo protlakos, lon, papros, čeporo vegetica, hladko jaro pre tuk, jandro, roj brezli.
Pro koteroro čhingeras o mas, thovas avri, meľenas, čhivas lon, paprocis, čhivas o brezli, jandro, pro angušt vegetica he savoro lačhes zamišinas. Le thode paprikendar kidas avri o jadernika, kavka jak andre paprika te na ačhol ňič.
O papriki plnilas le meľimen maseha sov imar kerdžam. Andre piri pražinas le e purum pro olejies, rakinas palis o papriki uprale purum, začhival le paňeha kavka jak o papriki te aven zaučharde le paňeha. Mukhas te tadžol 1–3 ora tele chip. Pal kada kidas avri o papriki andro čaro, andre zumin palo papriki das o rajsko protlakos, čeporo kečupocis, mukhas mek te tadžol. Andro čaroro rozkeras o hladko jaro le paňeha, tumka savi čhivas avri ande piri, oleha kerdžam e omačka. La bara cidzanka e omačka pre cidzinas, pal kada imar šaj thovas pale andre piri o papriki. Šaj mak čhivas jekh roj čhil, jak te avel feder. Kija chas: riskaša, knedľikos, gruľi, tiž všelikajone cestovini, maro.
(Převzato z knihy Lubomíry Oláhové: Nejen romská kuchařka, vydalo Nakladatelství Fortuna v roce 2000)
|