|
Vaříme s Romano hangos
I Romové chodili v letních měsících do lesů a sbírali maliny, jahody, borůvky, ostružiny a houby. Brzy ráno se vydali s košíkem v ruce do strmých kopců, podomácku oblečení, v jedné kapse nůž, v druhé namazaný chleba se sádlem zabalený v sáčku od mouky. Na dno košíku položili větvičky z jehličnanů a hledali hřib hnědý, hřib žlutomasý, hřib smrkový, klouzka sličného, kozáka březového, pýchavku obecnou nebo holubinku namodralou. S plným košíkem se dostavovala nejen dobrá nálada, ale i vidina dobrého oběda pro rodinu. Ty nekrásnější houby měli na vrchu a než došli domů, pochlubili se v osadě ostatním.
Houby při čištění provoněly celý dům. Romové používají houby do omáček, polévek, halušek, zavařují je, suší, vaří z nich i hlavní jídla.
Mačanka z čerstvých hub
Očištěné a nakrájené houby dusíme na cibulce asi 30 minut a poté je osolíme. Do 1 l mléka přidáme tři až čtyři lžíce mouky a důkladně rozmícháme. Mléko pak vlijeme do hrnce s houbami a mícháme. Až omáčka zhoustne, dochutíme ji trochou octu. K omáčce podáváme marikľa nebo chléb.
Halušky s houbami
Dvě až tři nakrájené cibule osmahneme v sádle. Očištěné a nakrájené houby (nejlépe kuřátka) vložíme na cibulku, podlijeme vodou a zvolna dusíme, dokud nepustí šťávu. Poté dochutíme dle potřeby (sůl, pepř a jiné koření) a vlijeme do uvařených teplých halušek a zalijeme žinčicí.
■
Houby nás však mohou otrávit a dokonce i zabít. K nejznámějším jedovatým houbám patří muchomůrka zelená, jízlivá, panterová, porfýrová, závojenka olovnatá, penízovka širokolupenná a pestřec obecný. Otrava houbami se projevuje zvracením, průjmem, bolestivými křečemi, dehydratací organismu, zimnicí či zvýšenou teplotou. Každá houba má jiné příznaky otravy. Například otrava smrtelně jedovatou muchomůrkou zelenou se často projevuje až po 8 či 12 hodinách, avšak lékařský zákrok do 36 hodin po požití dává šanci na přežití. Jestliže požijeme jedovatou houbu, musíme vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. Je třeba ihned přivolat lékařskou pomoc a předložit vzorky požité houby.
Gejza Horváth
|