|
Vařte s Romano hangos
Kapustňáky
Toto tradiční romské jídlo Romové připravovali především svým dětem, když je chtěli dosytit. Přikryté utěrkou na pekáči je děti vždy našly podle vůně, která se nesla místností. Horký čaj a chutné kapustňáky ještě ani nevychladly a děti si na nich už pochutnávaly.
1 kg polohrubé mouky, 1 vejce, 50 g droždí, 1 l mléka, sůl, hlávkové zelí, tuk.
V misce s moukou, droždím, vejcem, špetkou soli a vlažným mlékem propracujeme těsto, které necháme vykynout.
Zatím nakrájíme zelí na kostičky, umyjeme a dáme na rozehřátý tuk. Osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme pod poklicí asi 1 hodinu, dokud zelí nezměkne. Potom sejmeme poklici a necháme vydusit.
Vykynuté těsto vyválíme na 1 cm vysokou placku, na kterou rozetřeme dušené zelí. Těsto stočíme jako roládu, položíme na vymaštěný plech, necháme krátce kynout a upečeme dozlatova.
Po upečení nakrájíme a podáváme.
Kapustňaki
O kapustňaka o Roma kernas akor sar kamenas le čhaven te dočaľarel. Sar has imar peke učharenas len andre pre tepša dikhloreha he mukenas len te šudrol. Kajča o čhavore len rakhenas pal e pacha andro kher. O kerado tejos he o kapustňaka mek aňi našudronas avri, imar len o čhavore chanas upre.
1 kg polohrubo jaro, 1 jandro, 50 g droždí, 1 l thud, lon, šereskri jarmin, olejis.
Andro čaro jak hin imar o jaro, thovas o droždí, o jandro, čeporo lon, ľetno thudov, kada savoro zamišinas, jak o chumer te avel upre. Kim avela o chumer upre, keras o jarmin, čhingeras pro kotera, thovas avri, upaľis oda das pro olejis. Londžaras, čhivas čeporo paňori, a tavas tal e chip 1 ora, kim e jarmin na kovľol. Sar imar e jarmin kovľi las tele e chip the mukhas, jak te avel ajsi pripeki. Kim avel chumer thovas pro loparis vaľkinas bari marikľi, 1 cm, sar te keren o šinga, ta pre kajso chumer rozkerdo rikenas e jarmin. Paľis o chumer bondžaros andre, thovas pre tepša the mukhas te pečol 1 ora.
(Převzato z knihy Lubomíry Oláhové: Nejen romská kuchařka, vydalo Nakladatelství Fortuna v roce 2000)
|