|
Vařte s Romano hangos
Romský perkelt patří k pokrmům, které jsou nedílnou součástí jídelníčku, je velice chutný a vydatný. Připravuje se z různých druhů masa, z vepřového, hovězího, telecího i skopového. Perkelt může být vydatným obědem i večeří. Perkelt je mnohdy chutnější až druhý den, podobně jako guláš.
Perkelt
1 kg masa, 2 cibule, pár stroužků česneku, mletá paprika, sůl, pepř, kmín, olej, špetka pálivé mleté papriky, 4 rajčata, 1 zelená paprika.
Umyté maso nakrájené na kousky klademe na zpěněnou cibuli, česnek a mletou papriku. Podlejeme vodou, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme do měkka. Doba závisí na druhu masa. Občas zamícháme, aby se maso nepřipálilo.
Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Případně dochutíme paprikou pálivou. Dusíme ještě asi 15 minut. Jestliže má někdo rád hustší omáčku, může perkelt zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
Příloha: lokše, brambory, rýže, houskový knedlík, bramborový knedlík, chléb nebo jiné pečivo.
Perkelt
1 kg mas, 2 puruma, vaj keci cesnikica, guľi paprika, lon, papros, hrasca, olejos, čeporo štiplavo paprika, 4 paradajki, 1 paprika.
Thodo mas čhingeras pro koterora he rakinas pre pražimen purum, cesnikocis, guľi paprika, začhivas le paňha, londžaras, čhivas o paprocis, he o hrasca. Kada savoro mukhas te dusinel kim nane mas kovlo. O mas mišinas jak amenge te na prilabol.
Sar o mas kovlo, rakinas ande čhingerdži paprika he paradajki mek pal peskro e štiplavo paprika. Mukhas mek savoro te zatadžol vaj 15 min. Ko radeder chal husteder e omačka (sosos) šaj kerel andre mek tunka, le jarestar he paňestar.
Kija chas: lokše, gruľi, riškaša, knedlikos, gruľendar knedlikos, maro, savo kamen pekiben.
(Převzato z knihy Lubomíry Oláhové: Nejen romská kuchařka, vydalo Nakladatelství Fortuna v roce 2000)
|