|
romská kuchařka
Salátová polévka
1 hlávka salátu, 1 l mléka,
4 brambory, 2 lžíce oleje, 2 cibule, hladká mouka na jíšku, 2 lžíce másla, na zlepšení polévky trochu smetany, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy
Hlávku salátu rozebereme na listy a dobře opláchneme. Na másle zpěníme cibuli, zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme vodou a dobře povaříme. Doplníme salátovými listy. Necháme přejít varem a odstavíme. Můžeme přidat i smetanu, nakonec zakapeme citronem.
Příloha: vařené brambory polité osmaženou cibulí.
Romové dříve tuto polévku vařili z dýně. Říkali jí duduma. Šalatovo zumin
1 šero šalatos, 1 l thud, kaj feder tavel o chaben, 1 šmetanka, koteroro čhil, 1 purum, 4 gruľi, 2–3 roja olejis, citrona, lon, papros, hladko jaro pre zapraška
O šalatos lačhes thovas avri the mukhas te džal avri o paňi. Pražinas e purum pro žiros, te čhivas 23 roja o hladkovo jaro. Andre kada thovas o šalatos he začhivas le paňeha, kavka kaj šalatos te avel telo paňi. Mukhas te pretadžol čhivas o thud andre zumin. Pal kada kampol te mišinel e zumin kaj te pripečol
o thud ke piri telal. Čhivas
e šmetanka, londžaras, čhivas paprocis, vaj keci kapki avri cickimen citrona. Paš kaja zumin chas pražimen gruľi, upral mek pražimen purum. Vaj pro čhil, pro olejis. Ko rado thudeskre chabena, ta fajnes peske dela.
O Roma sigeder kaja tavenas le diňatar.
Lubomíra Olahová
|