|
|
Vařte s Romano hangos
Zeleninová polévka s moržotem
Toto chutné a syté jídlo, nenáročné na suroviny i přípravu, může sloužit jako celý oběd. Polévka a hlavní chod, kterým je moržoto (drobení) omaštěné osmaženou cibulí.
2 mrkve, 2 petržele s natí, 2 cibule, 2 brambory, polévkové koření, sůl, pepř, mletá paprika, olej, 1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, hladká mouka na jíšku
V hrnci uvaříme na velké kousky očištěnou zeleninu a brambory s jednou cibulí rozkrojenou na půlky. Přidáme sůl, polévkové koření, špetku pepře a necháme vařit 15-20 minut.
Polévku zahustíme moržotem, připraveným ze dvou vajec a většího množství mouky. Část moržotu ponecháme v polévce, část použijeme jako hlavní pokrm. Polévku můžeme zahustit ještě jíškou.
Žeľeninova zumin le moržoretoha
Kada chaben šaj avel sar calo dilos. Zumin the dujto chaben, savo hin o moržoroto, makhlo, pražimen purumeha. Hin oda lačho čalo chaben pre savo na kampolol but veci.
2 murna (merni), 2 petruški the la čaraha, 2 puruma, 2 gruľi, lon, papros, guľi paprika, oľejis, 1 kg polohrubo jaro, 2 jandre, hladko jaro pre zapraška
Pro hov (mašina) thovas e piri le paňeha, andre savi thovas čisto thodi čhingerdži žeľenina pro bare korerora, struhimen gruľi, 1 purum. Londžaras, čhivas o zumiakane korenica, čeporo paprocis, mukhas te taďol 15-20 min.
Andro čaro čhivas polohrubo jaro, 4 jandre, lon, čeporo paňi. O chumer struhinas pro tarlos, pre savo struhinas te o siros. Rakinas andre zumin savi sar imar avel upre o struhimen chumer, kidas avri the la žeľeninaha, andro čaro ajci ča čeporo te ačhol andre zumin. Rozmišinas pre panva o oľejis guľi paprika. Kalestar las 1 roj savi čhivas andro čhoro pro struhimen moržoto, premišinas. 1 roj hladko jaro keras zapraška savi čhinava the zahuscinaha loha e zumin.
(Převzato z knihy Lubomíry Oláhové: Nejen romská kuchařka, vydalo Nakladatelství
Fortuna v roce 2000)
|