|
rómská kuchařka
Zelné závitky
4 velké zelné listy, 200 g mletého masa (vepřového nebo kuřecího),
2 větší naběračky dušené rýže,
1 vejce, rajský protlak, trochu kečupu, olej, cibule, sůl, pepř, hladká mouka.
Zelné listy omyjeme a spaříme ve vařící vodě, aby změkly. Potom je necháme okapat. Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme vejce. Rýži propláchneme teplou vodou a smícháme s mletým masem. Směs rozdělíme na čyři díly, které vložíme do středu zelných listů. Každý list potom stočíme tak, aby směs nemohla vypadnout. Na oleji osmažíme cibuli a naplněné listy na ni položíme. Podlijeme vodou, aby byly částečně ponořené a pod poklicí dusíme: směs z vepřového masa 3 hodiny, směs z kuřecího masa 1 hodinu. Po celou dobu listy podléváme, aby se nepřipálily. Po stanovené době je vyjmeme a dáme do tepla. Do základu z dušení přidáme rajský protlak s kečupem a necháme přejít varem. Rozmícháme trochu hladké mouky a vody, vlijeme do omáčky a asi 10 minut povaříme. Omáčku prolisujeme a dochutíme a společně s listy ještě prohřejeme.
Menší listy, do kterých se nedá směs zabalit, můžete nakrájet na kousky a dusit zároveň se závitky.
Příloha: tmavý chléb, knedlíky, rýže. Lubomíra Olahová
|